img

In gesprek met Vlaanderens eerste gedragstherapeut: Jan Lehembre

Roland Rogiers en Filip Raes

Nu al een ruime tijd geleden trokken wij, Roland Rogiers en Filip Raes, naar huize Lehembre. Onze gastheer trakteerde ons niet alleen op zijn inzichten. In zijn wel zeer specifiek autobiografisch geheugen zaten ook tal van illustraties vanuit de casuïstiek klaar. En… we kregen er zelfgemaakte pralines (vergeet Neuhaus) en koffie bovenop. We hadden het met Jan over vroeger en nu. En vooral over de essentie van de gedragstherapeutische praktijk. Eigenlijk ook wel over psychotherapie als kunst. Oude ideeën die erg verfrissend blijken en in de huidige praxis misschien wel ten onrechte ondergesneeuwd zijn. 

Jan is natuurlijk ook meer dan gedragstherapeut. Zo stond hij mee aan de wieg van de  Vereniging voor Autogene Training en Hypnose, later verveld tot de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging. Maar die petten hebben we aan de haak laten hangen.

En in een hoekje zat zowaar de paarse geest van Milton Erickson goedkeurend te gniffelen bij de vele patiëntenverhalen die zijn Vlaamse broer tijdens ons gesprek de revue liet passeren. Ware het niet dat u de ogen nodig hebt om te lezen, we zouden u zowaar adviseren die te sluiten, een gemakkelijke zetel uit te kiezen en u te laten meevoeren in de wijze wereld van Vlaanderens eerste gedragstherapeut.