Blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen, evenementen en opleidingen in de geestelijke gezondheidszorg. Ontdek boeiende artikelen, interessante inzichten en praktische tips die professionals in dit vakgebied helpen om hun kennis en vaardigheden te vergroten. Laat je inspireren door de innovatieve benaderingen en blijf verbonden met de gemeenschap van geestelijke gezondheidszorg professionals.

De jaarlijkse studiedag nadert met rasse schreden. Het programma is inmiddels opgemaakt en dat stellen we graag aan je voor. 

In de voormiddag trappen we de dag af met 3 boeiende keynotes terwijl de namiddag gevuld wordt met inspirerende workshops. Er is keuze uit wel 7 (!) workshops dit jaar, voor ieders wat wils. Gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland nemen ons mee in de krachtige emoties van schuld en schaamte. 

Extra! Door het overdonderende succes van onze studiedag besloten we nog een extra 8ste workshop-mogelijkheid te voorzien onder vorm van een Meet the Expert-sessie. We zijn vereerd om niemand minder dan prof. dr. Ellen Gunst hiervoor te ontvangen.

 

We verwelkomen dr. Marcela Matos uit Portugal, prof. dr. Carolien Rieffe en Esther Allart-van Dam uit Nederland en daarnaast verschillende Vlaamse collega's: prof. dr. Ellen Gunst, Jaak Beckers, Mieke Autrique, Kathleen Raskin, Koen Korevaar en dr. Karolien Dockx. 

KEYNOTES

  • dr. Marcela Matos - Navigating Shame: The Evolutionary Roots, Psychological Impact, and Healing Power of Compassion
  • prof. dr. Carolien Rieffe - Morele emoties schuld en schaamte; de impact op psychopathologie en agressie
  • prof. dr. Ellen Gunst - Het doorwerken van schaamte als sleutel tot verandering in psychotherapie

WORKSHOPS:

  • dr. Marcela Matos - Working with Shame and Shame Memories: A Compassionate Roadmap
  • prof. dr. Carolien Rieffe - De schaamte voorbij: Autisme en stigmatisering
  • Jaak Beckers - Schuld en schaamte, ook wij zijn niet immuun
  • Mieke Autrique & Kathleen Raskin - Schaamte zien; een schematherapeutisch perspectief
  • Koen Korevaar - Van schaamte en schuld naar radicale acceptatie: emotieregulatie binnen de dialectische gedragstherapie
  • dr. Karolien Dockx - Wanneer schuld en schaamte ons kompas vertroebelen – Een ACT-benadering
  • Esther Allart-van Dam - Over schaamte bij sociale angst
  • prof. dr. Ellen Gunst - Meet the expert!

 

Een uitgebreid en interessant programma als je het ons vraagt. 
Kom hier meer te weten over de inhoud van iedere keynote en workshop!

 

 

Nu al een ruime tijd geleden trokken wij, Roland Rogiers en Filip Raes, naar huize Lehembre. Onze gastheer trakteerde ons niet alleen op zijn inzichten. In zijn wel zeer specifiek autobiografisch geheugen zaten ook tal van illustraties vanuit de casuïstiek klaar. En… we kregen er zelfgemaakte pralines (vergeet Neuhaus) en koffie bovenop. We hadden het met Jan over vroeger en nu. En vooral over de essentie van de gedragstherapeutische praktijk. Eigenlijk ook wel over psychotherapie als kunst. Oude ideeën die erg verfrissend blijken en in de huidige praxis misschien wel ten onrechte ondergesneeuwd zijn. 

BWP vertegenwoordigt alle klinisch psychologen, klinisch orthopedagogen en artsen die werken binnen de wetenschappelijke psychotherapeutische referentiekaders zoals beschreven in het advies van de Hoge Gezondheidsraad. BWP zetelt in de federale raad voor geestelijke gezondheidszorgberoepen.

De VVGT wil de kwaliteit van het gedragstherapeutisch aanbod in Vlaanderen ondersteunen en bevorderen. De VVGT erkent niet alleen supervisoren, maar hanteert ook een (weder)erkenningsprocedure voor gedragstherapeuten. 

Iedereen die succesvol de opleiding gedragstherapie heeft volbracht, kan de titel erkend gedragstherapeut aanvragen. De erkenning loopt over een periode van 5 jaar. 

Na deze 5 jaar kan de gedragstherapeut een wedererkenning aanvragen. De wedererkenning is eveneens 5 jaar geldig.