Depressie

Depressie is een veelvoorkomende psychische aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Het kan een verwoestende impact hebben op het dagelijks leven van een persoon. 

Gelukkig zijn er verschillende evidence-based behandelingen beschikbaar voor depressie. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn psychotherapie zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) en interpersoonlijke therapie, die zich richten op het identificeren en veranderen van niet-helpende denkpatronen en het verbeteren van interpersoonlijke relaties.

Medicamenteuze ondersteuning kan indien nodig voorgeschreven worden door een arts of psychiater, om de symptomen van depressie te verminderen. Het is evenwel belangrijk om medicatie steeds te combineren met therapie.

Symptomen van depressie

We kennen het allemaal, zo’n dag waarop alles lijkt tegen te zitten, je nergens zin in hebt en je stemming ver onder nul zakt. Dat is best normaal, we voelen ons immers niet 24/7 gelukkig, vrolijk en blij. Somberheid, verdriet, neerslachtigheid, … ook die negatieve gevoelens horen bij het leven. Die gewone stemmingsschommelingen verschillen duidelijk van een depressie.

We spreken van een depressie wanneer een sombere stemming en/of een duidelijk verlies van interesse of plezier gedurende minstens 14 dagen aanhoudt. Naast deze kernsymptomen van depressie, zijn dit enkele andere veelvoorkomende symptomen: 

  • Verminderde energie en vermoeidheid
  • Veranderingen in eetlust en gewicht
  • Slaapproblemen, zoals slapeloosheid of overmatig slapen
  • Moeite met concentreren en besluiteloosheid
  • Gevoelens van waardeloosheid en schuld
  • Terugkerende gedachten aan de dood of zelfmoord
  • ...
     

Onze Therapeuten

Ontdek hier enkele van onze professionele VVGT therapeuten die gespecialiseerd zijn in deze materie.