In memoriam Eric Heyns

Sep 19, 2019

Eric, 

 

Je bent en zal immer van onschatbare waarde blijven voor de VVGT, de vereniging van gedragstherapeuten, voor jouw patiënten en voor je lieve echtgenote.

 

Eric, je bent en zal immer van onschatbare waarde blijven voor de VVGT.

Eric, je hebt veel collega's opgeleid, geïnspireerd, gevormd tot therapeut, tot gedragstherapeut en vooral tot mens zijn in het therapeut zijn.  Voor vele gedragstherapeuten onder ons was je een vaderfiguur: een wijs man, iemand die ons wist te ondersteunen en net dat wist te zeggen om ons te doen groeien op zowel persoonlijk als professioneel gebied.  Enkele kindertherapeuten omschreven je als De Grote Vriendelijke Reus langs de buitenkant: Groot. En allervriendelijkst.  Aan de binnenkant zat volgens hen een superheldenteam: Peter Pan, Superman en Merlijn de Tovenaar bij elkaar.

In juli, toen het congres in Berlijn doorging, had je er graag bij geweest. Via berichtjes heb je het toch een klein beetje vanop afstand kunnen volgen. Eric ten voeten uit: leergierig, steeds up to date blijvend.

Eric, we leerden je kennen als een warm, accepterend en bescheiden man met ongelooflijk veel kennis en respect voor de mensen rondom jou. Je leefde de waarden voor die voor jou in ons werk belangrijk zijn: integriteit, respect, betrouwbaarheid, betrokkenheid, bekwaamheid en zorgzaamheid.

 

Je bent en zal immer van onschatbare waarde blijven voor jouw patiënten.

Duizenden mensen, jong en oud, vonden in jou een steun en toeverlaat.   Jij was voor velen een vuurtoren die in de dreiging van de storm de richting naar de veilige haven wees.   Tot in de laatste weken ben je blijven zorgen voor de patiënten. Ook wanneer je lichaam niet langer de krachten had en je noodgewongen je praktijk moest stoppen, maakte je er werk van om iedereen naar de juiste collega door te verwijzen, met in hun achterzak een verwijsbrief, een houvast. Veel mensen hebben jouw zorgzaamheid en bemoedigende woorden mogen ervaren.

 

Eric je bent en zal immer van onschatbare waarde blijven voor je lieve echtgenote Anne-mie.

Doorheen weinige woorden, maar vooral doorheen je houding mochten we ervaren welk een oneindig respect je toonde voor je vrouw.  Je hield ongevraagd rekening met haar: je paste je werkschema bij vormingen of je vertrekuur op studiedagen aan zodat je tijdig weer bij Anne-mie kon zijn.  Ze was je rechterhand in de praktijk en in je leven: ze opende de deur, gaf afspraken, verwees vriendelijk om nog even te wachten.  Om het met jouw woorden te zeggen: "Ik heb heel veel steun van mijn echtgenote Anne-mie die ik heel dankbaar ben en die mijn soulmate is." Jullie straalden respect uit voor mekaar.

 

Exposure in muizenstapjes”, was de titel van een artikel dat je ooit schreef. Het is met muizenstapjes dat je afscheid gaan nemen bent van je gezondheid, je lesopdrachten, je patiënten, je vrienden, je dierbaren, je geliefde vrouw Anne-mie en van het leven.   Dat afscheid-nemen ging met heel veel liefde, dankbaarheid en bemoediging gepaard.  Je schreef enkele dagen geleden nog: "Elke dag opnieuw is het nu afwachten hoe het gaat. Ik blijf echter ook dankbaar en tevreden voor elke dag die erbij komt. Het leven is niet altijd gemakkelijk, maar wel ongelooflijk mooi en inspirerend."

 

Eric,

Voor grote acteurs of zangers geeft men een Lifetime Achievement Award. Eric, jij verdient postuum ook een Lifetime Achievement als mens en gedragstherapeut en opleider-supervisor: Jij was immers voor velen de rots in de branding die in ons verderleeft. Bedankt.

 


Other news

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.