Piekeren, in wetenschappelijke termen bekend als ‘repetitief negatief denken’, is een belangrijke transdiagnostische risicofactor voor uiteenlopende psychische klachten en problemen – in het bijzonder voor emotionele problemen zoals depressie en angst.
2600 Berchem
Omdat piekeren zo’n breed eFect heeft, biedt het een laagdrempelige ingang om indirect aan verschillende andere problemen te werken, zowel preventief als curatief.
Tijdens deze workshop, verrijkt met de nieuwste wetenschappelijke inzichten over piekeren, leer je hoe je psycho-educatie over piekeren eFectief opbouwt en aanbiedt. Je ontdekt hoe je hieruit direct een brug kunt slaan naar de behandeling. De nadruk ligt op het aanleren van vaardigheden die cliënten helpen op een andere manier met hun piekergedachten om te gaan. Daarnaast maak je kennis met een transdiagnostisch casusconceptualisatiemodel, waarmee je praktisch aan de slag gaat om piekeren binnen een bredere context te plaatsen en aan te pakken.
Filip Raes (1977) is klinisch psycholoog, gedragstherapeut, supervisor en hoogleraar psychologie aan de KU Leuven. Hij doet wetenschappelijk onderzoek naar wat mensen kwetsbaar maakt voor emotionele problemen zoals depressie en angst. Hij richt zich daarbij vooral op de nefaste rol die piekeren speelt. Daarnaast ontwikkelt en onderzoekt hij behandelingen die die kwetsbaarheid voor emotionele problemen aanpakken. Hij is ook actief als gedragstherapeut en supervisor in PraxisP te Leuven en in een privépraktijk te Kapellen. Raes is auteur van de boeken “Weg van het piekeren” en “Morgen stop ik met piekeren” en van meer dan 200 internationale wetenschappelijke publicaties. Hij is een veelgevraagd spreker over thema’s als piekeren en mindfulness.